Goed Nieuws Dag!

‘Media hebben een belangrijke maatschappelijke taak’ – Rick Nieman

Goed nieuws is ook nieuws! Daarom heeft Zinfo.nl in 2007, 2008 en 2009 de Nationale Goed Nieuwsdag georganiseerd. Natuurlijk moet hard en spannend nieuws gebracht worden, maar zinvolle en inspirerende gebeurtenissen uit de samenleving blijven vaak onderbelicht. Een gemiste kans, want uit actuele onderzoeken blijkt dat er veel behoefte is aan ander nieuws.

Daarom willen we op deze dag mensen bewust maken dat er dagelijks ook veel goed nieuws is en dit meer aandacht verdient. Op de Nationale Goed Nieuwsdag vragen we alle media om naast het reguliere nieuws vooral ook goed nieuws te publiceren. Het doel van deze dag: een evenwichtiger nieuwsaanbod.

Wat is goed nieuws?

‘Er is een ijsbeertje geboren in Artis’ is natuurlijk leuk en luchtig nieuws, maar goed nieuws is meer dan dat. Het is nieuws over gebeurtenissen uit binnen- en buitenland die erg goed gaan en afwijken in positieve zin. Of de actualiteit belicht vanuit een ander perspectief. Het is serieus nieuws met inhoud, positiefkritisch en oplossingsgericht. Voorbeelden van goed nieuws vind je hier.

Tientallen media hebben aandacht besteed aan de Nationale Goed Nieuwsdag. Landelijke en regionale kranten, nieuws websites en nieuwsprogramma’s op radio en tv, zoals deze nieuwsvideo, dit nieuws en dit interview. In 2009 maakte internationaal persbureau Reuters een nieuwsvideo over de Nationale Goed Nieuwsdag. Dit nieuws is aangeboden bij meer dan 200 media wereldwijd en onder meer uitgezonden door BBC Arabic, zie hier.

 

Deelnemers Nationale Goed Nieuwsdag
De volgende media hebben op deze dag bewust aandacht besteed aan goed nieuws: