Social media automatiseren

social mediaSocial media is inmiddels niet weer weg te denken uit ons dagelijks leven. Vrijwel iedereen heeft een account op de belangrijkste platformen Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram.

Omdat vrijwel iedereen actief is op social media, wordt het voor bedrijven steeds belangrijker om hier ook actief te zijn. Dit kan namelijk nieuwe klanten opleveren. Het kan per branche flink verschillen of social media echt nieuwe klanten op kan leveren, maar hoe dan ook is het van groot belang om hier in ieder geval actief te zijn.

Sommige bedrijven hebben een marketing medewerker die alle activiteiten op het internet verzorgt, of een webdesigner die dit ernaast doet. Maar bij kleinere bedrijven zie je toch vaak dat dit op een wat lager pitje komt te staan, op zich natuurlijk erg zonde. Want er zijn namelijk mogelijkheden om dit deels te automatiseren. Met een half uurtje per week kan je bedrijf dan al actief zijn op social media. Een interessant idee.

Wat kun je automatiseren?

Er zijn tools beschikbaar waarmee je berichten op social media kunt inplannen. Je maakt iedere week, bijvoorbeeld op vrijdagmiddag, een uurtje vrij om alle berichten voor de komende week in te plannen. Je kunt berichten inplannen, foto’s toevoegen of evenementen plannen.

Vervolgens geef je een tijd in en de komende week worden deze berichten automatisch uit jouw naam geplaatst op social media. Super handig natuurlijk. Hiervoor zijn diverse tools beschikbaar op het internet, meestal in het Engels. Maar als handige ondernemer spreek jij deze taal natuurlijk vloeiend en kun je hier gemakkelijk gebruik van maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een social media manager aan te nemen, die zich volledig op social media gaat richten. Dit is echter een kostbare aangelegenheid en het automatiseren kan vele malen voordeliger zijn.

Veel bedrijven plaatsen blog berichten op een website. Dit is goed voor de vindbaarheid in Google en andere zoekmachines, maar ook om klanten en potentiële klanten te voorzien van extra informatie. Deze blog berichten worden vaak op de social media kanalen gedeeld zodat mensen het kunnen lezen. Als uw website gebruik maakt van WordPress kunt u gemakkelijk berichten delen op social media zodat u niet iedere keer hoeft in te loggen op alle kanalen. Dit kan veel tijd kostbare tijd schelen. Ook met andere platformen is het overigens mogelijk om dit te automatiseren.

Adverteren op social media

Wat veel bedrijven en ondernemers niet weten, is dat er op de social media kanalen ook een mogelijkheid is om te adverteren. Dit kan behoorlijk interessant zijn voor een bedrijf. Neem nu bijvoorbeeld Facebook. Mensen geven alle informatie over hun leven in op dit platform. Als uw bedrijf een product of dienst aanbiedt, kan u deze promotie laten zien aan mensen die interesse in dit onderwerp hebben. Dit levert doorgaans interessante resultaten op, tegen relatief lage kosten.

marketingHet grote voordeel hiervan is dat u bij Facebook betaald als iemand daadwerkelijk op uw advertentie klikt, ook wel PPC genoemd wat staat voor Pay Per Click. Dit maakt het voor adverteerders zoals u zeer kosteneffectief om een advertentiecampagne te lanceren. U kunt een aanbieding testen op het platform voor een paar honderd euro. Vergelijkt u dit met traditionele advertentiemogelijkheden, dan bent u doorgaans veel meer kwijt voor een advertentie.

Neem een lokale krant als voorbeeld; de advertenties moeten worden gedrukt in de krant wat vaste kosten met zich meebrengt. Ook als niemand contact opneemt na de advertentie bent u deze kosten al kwijt. Op Facebook en andere social media platformen is het vele malen voordeliger om aanbiedingen te testen en op te schalen zodra ze eenmaal succesvol zijn. De tijden waarin we leven zijn werkelijk fantastisch. Echter hebben zeker nog niet alle bedrijven de kansen gezien die er liggen op social media. Voor u als innovatieve ondernemer is dit natuurlijk goed nieuws, zo is er minder concurrentie.

Wanneer gaat u van start?

Zoals gezegd zijn veel bedrijven nog niet actief op social media en dat is heel erg zonde. Alhoewel het per branche verschilt, is het voor vrijwel ieder bedrijf belangrijk om op zijn minst actief te zijn. Ondernemers denken vaak dat dit veel tijd in beslag neemt, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Door bepaalde zaken te automatiseren kunt u gemakkelijk zichtbaar worden en mogelijk zelfs nieuwe klanten gaan aantrekken via de social kanalen. Mocht u het liever uit handen geven, kunt u altijd contact opnemen met een gespecialiseerde partij die dit voor u verzorgt.